Hvis du lider af dysfagi, er det vigtigt, at du får den optimale rådgivning i forhold til ernæring, kost og træning. Der er forskellige grader af synke- og tyggebesvær, og du bør derfor tilpasse madens og drikkevarernes konsistens til netop dit behov.

Her følger et på gode råd, som kan hjælpe dig mod fejlsynkning:

Sid rigtigt, når du spiser

Det er vigtigt, at du har en så optimal sidestilling som muligt når du spiser. Hvis muligt sid opret i en stol med overkroppen bøjet let forover.

Spis mad med blød konsistens

Madens konsistens har stor betydning og det er nemmere at spise mad, der har en blød eller lind konsistens. Det er f.eks. nemmere at spise blødt brød uden hele kerner, frem for rugbrød med mange grove kerner. Det også nemmere at spise kogte grøntsager frem for rå grøntsager.

Har man synkebesvær er det vigtigt, at få løbende vejledning i hvilken konsistens der gør synkning både sikker og behagelig, men samtidig også udfordrer musklerne i svælg til at blive stærkere.

Spis det, du har lyst til

Sørg for at spise mad, som du synes både er lækker og overkommelig at spise. Spis mad, som har tilstrækkelig næring, så du kan genvinde tabte kilo eller forebygge vægttab. Det er altid vigtigt at få korrekt og professionel vejledning f.eks. fra en diætist.

Tyg maden grundigt

Det er vigtigt, at du tygger maden grundigt. Så bliver den nemmere at synke.

Spis i rolige omgivelser

Hvis dine omgivelser er rolige, kan du nemmere koncentrere dig om at tygge og spise maden. Giv dig generelt god tid til at spise.

Hav god mundhygiejne

Når man skal spise, er det vigtigt, at tænderne kan findele maden grundigt. Derfor er det vigtigt med sunde tænder og god mundhygiejne.

Behandling af dysfagi

Hos Alergo behandler vi dysfagi med blandt andet brug af el-stimulation (VitalStim) hjemme hos dig.

Behandling med VitalStim er effektiv:

  • Øger styrke i ansigt, mund og svælg

  • Øger effektiviteten af synk

  • Øger antallet af synk

Behandling af synkebesvær med el-stimulation (VitalStim)